Stijging van het aantal gevallen van kanker bij mensen onder de 50 jaar

Afbeelding
x
Volgens een recent groot onderzoek is het aantal mensen onder de 50 bij wie kanker wordt vastgesteld de afgelopen drie decennia wereldwijd gestegen en de oorzaken van deze stijging zijn niet helemaal bekend.

Het aantal gevallen van kanker bij 14-49-jarigen is tussen 1990 en 2019 met bijna 80% gestegen, van 1,82 miljoen naar 3,26 miljoen, volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in het Britse tijdschrift BMJ Oncology.

Hoewel experts waarschuwen dat een deel van deze toename verklaard kan worden door demografische groei, heeft eerder onderzoek aangetoond dat kankerdiagnoses steeds vaker voorkomen bij mensen onder de 50 jaar.

Als belangrijkste onderliggende risicofactoren in deze leeftijdsgroep wees het internationale team achter de nieuwe studie op slechte voeding, roken en alcohol. 

Maar de oorzaak van de toename van kanker op jonge leeftijd "is nog onduidelijk", voegden ze eraan toe. Iets meer dan een miljoen mensen onder de 50 jaar stierven aan kanker in 2019 (+28% vergeleken met 1990), volgens de studie. De meest dodelijke kankers waren die van de borst, luchtpijp, long, darm en maag.

Borstkanker is de laatste drie decennia de meest gediagnosticeerde vorm van kanker. Maar de kankersoorten die het snelst zijn toegenomen zijn die van de neuskeelholte - waar de achterkant van de neus en de bovenkant van de keel samenkomen - en de prostaat. Leverkanker daarentegen is met 2,9% per jaar gedaald.

De onderzoekers gebruikten gegevens van de 2019 Global Burden of Disease Study, waarin de percentages van 29 verschillende kankers in 204 landen werden geanalyseerd. Hoe meer ontwikkeld het land, hoe hoger het aantal kankergevallen onder de 50 jaar, volgens de studie.

Dit zou erop kunnen wijzen dat rijkere landen met betere gezondheidszorg kanker eerder opsporen. Maar slechts enkele landen screenen op bepaalde vormen van kanker bij mensen onder de 50 jaar, merken de onderzoekers op.

Naast slechte voeding, roken en alcoholgebruik zouden genetische factoren, een sedentaire levensstijl en obesitas ook kunnen bijdragen aan deze trend, aldus het onderzoek.

En het aantal kankergevallen wereldwijd onder de 50 jaar zal naar verwachting met nog eens 31% stijgen tegen 2030, voornamelijk in de leeftijdsgroep 40-49 jaar, volgens de modellen van de onderzoekers.

Ze merken echter op dat de gegevens over kanker van verschillende landen aanzienlijk verschillen, waarbij ontwikkelingslanden mogelijk te weinig gevallen en sterfgevallen rapporteren.