Vaccinatie van mensen met een risico op meningokokkeninfectie

Afbeelding
x
De vaccinatie tegen meningokokken ACWY maakt sinds 2019 deel uit van het basisvaccinatieschema voor kinderen en adolescenten.
Voor bepaalde risicogroepen beveelt het CSS ook het meningokokkengroep B-vaccin aan, met boosterdoses voor beide vaccins afhankelijk van de risicocategorie.

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) beveelt vaccinatie tegen meningokokkenziekte aan voor drie risicogroepen, afgezien van leeftijd. Invasieve meningokokkeninfecties kunnen leiden tot hersenvliesontsteking, hersenontsteking of bloedvergiftiging. Het is een zeldzame ziekte in België, maar heeft een hoog sterfte- en ziektecijfer.

De nieuwe mededeling betreft in het bijzonder

  • mensen met een medisch risico, waaronder sommigen met complement deficiëntie of immuundeficiëntie, mensen die geen milt meer hebben (asplenia) of bij wie de milt niet goed functioneert (hyposplenia), en patiënten na een transplantatie van de stamcellen die bloed maken (hematopoëtica). Voor hen adviseert de HGR Vaccins tegen meningokokken variant B en varianten A, C, W en Y, met elke vijf jaar een booster als het risico blijft bestaan.
  • Voor mensen die risico lopen door in een laboratorium met een ziektekiem om te gaan, raadt de Raad vaccins aan tegen meningokokken B en ACWY, met elke 5 jaar een booster voor Bexsero, Trumenba en Menveo, en elke 10 jaar voor Nimenrix.
  • De HGR beveelt ook alleen ACWY-vaccins aan voor mensen die risico lopen door reizen, zoals pelgrims voor hadj of oemrah, met een booster elke vijf of tien jaar, afhankelijk van het vaccin.

Meer info : https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/20231019_css-9759_vaccinations_des_personnes_a_risque_d_infection_au_meningocoque_vweb.pdf