Vrijstelling van wachtdienst

Afbeelding
x
Sinds kort heeft de Kwaliteitswet de Orde der Apothekers de bevoegdheid gegeven om aan individuele apothekers vrijstelling van wacht te verlenen. Deze ontheffing kan worden verleend op een beperkt aantal gronden, waaronder gezondheidstoestand, leeftijd, gezinssituatie en feitelijke uitoefening van het beroep.

Het verzoek om vrijstelling van wachtdienst moet worden gemotiveerd door een langdurige en ernstige verhindering (ten minste 90 dagen). Kleine verhinderingen dienen ter plaatse te worden behandeld op basis van collegialiteit en solidariteit. Bovendien hebben eventuele vrijstellingen geen impact op de verplichting van de apotheek om deel te nemen aan de wachtdienst. De apotheker-eigenaar blijft dus verantwoordelijk voor de deelname van de apotheek aan de wachtdienst.

U kunt een vrijstelling aanvragen op basis van de regelgeving en met behulp van het door de Nationale Raad opgestelde standaardformulier. Met het oog op een snelle en correcte behandeling van de aanvraag moet het formulier correct en volledig worden ingevuld, samen met alle nodige bewijsstukken.

Alle aanvragen worden door de Nationale Raad vertrouwelijk behandeld. Eventuele vrijstellingen zullen aan de aanvrager en de wachtregio worden meegedeeld. Het standaardformulier is te vinden op de website van de Orde.