1 op de 5 melanomen worden niet gediagnosticeerd vanwege het coronavirus

Afbeelding
 melanomen
Een vijfde van de niet-gediagnosticeerde melanomen, een derde van de gemiste dermatologische controles: dat is de zware tol die de pandemie eist, zoals blijkt uit een recente enquête bij meer dan 700 dermatologen in 36 landen. Naar schatting worden in België 739 kwaadaardige huidtumoren niet gediagnosticeerd. In het kader van zijn jaarlijkse preventiecampagne spoort Euromelanoma mensen dan ook aan tot zelfonderzoek en tot het melden van verdachte plekjes. "Het is nog nooit zo belangrijk geweest om je risicoprofiel te begrijpen en je huid te controleren." zegt Dr. Harm van der Endt, (interim) voorzitter van Euromelanoma België.

Als gevolg van de pandemie is het aantal gediagnosticeerde kankers aanzienlijk gedaald, zoals de Stichting Kankerregister al na de eerste golf had geconstateerd. En deze statistiek ontsnapt niet aan de huidkanker. Uit een wereldwijde enquête onder 734 dermatologen, uitgevoerd tussen november en december 2020, blijkt dat dit alarmerende probleem blijft bestaan In vergelijking met een normaal jaar voor dermatologisch onderzoek schatten dermatologen dat een vijfde (21%) van de melanomen waarschijnlijk niet wordt gediagnosticeerd en dat een derde (33,6%) van de afspraken wordt gemist als gevolg van de pandemie. Als deze cijfers worden vergeleken met de meest recente incidentie van het melanoom (bron: Wereldgezondheidsorganisatie), zouden er wereldwijd 60.192 gevallen onopgespoord blijven. Voor België zou dit neerkomen op 739 niet-gediagnosticeerde gevallen van kwaadaardige huidtumoren in een vroeg stadium.

"De coronaviruscrisis heeft een opvallende invloed op de vroegtijdige opsporing van huidkankers. Veel patiënten, vooral ouderen, stellen controles uit. Veel huidkankers blijven onopgemerkt en het risico op complicaties en de overlevingskansen nemen toe. Daarom doen wij de dringende oproep: controleer uw huid en raadpleeg bij twijfel uw huisarts of dermatoloog." Aldus Dr. Harm van der Endt, dermatoloog.

Om zoveel mogelijk patiënten bewust te maken van de risico's van huidkanker, lanceert Euromelanoma een videocampagne op zijn Facebook- en Instagram-pagina's, die elke apotheker kan delen op de Facebook-pagina van zijn of haar eigen apotheek, om zo zijn of haar eigen patiënten te bereiken.

"Het thema van de internationale campagne van dit jaar is: Je verleden bepaalt je toekomst. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alleen zonnebaders en zonaanbidders huidkanker kunnen krijgen. Andere factoren kunnen het risico verhogen. Denk aan mensen die buitenshuis werken, buitensporters, of families met antecedenten. Iedereen loopt het risico om huidkanker te krijgen, dus het is belangrijk om naar je risicoprofiel te kijken." aldus professor Veronique del Marmol, voorzitter van Euromelanoma Europe.

In deze context bevordert Euromelanoma ook zelfonderzoek. Op www.euromelanoma.org vindt u alle uitleg en concrete adviezen over hoe u uw huid kunt controleren op verdachte plekjes.

https://www.facebook.com/EuromelanomaBelgium

https://www.instagram.com/euromelanoma_be