16 oktober is "World Restart a Heart Day", een dag om mensen bewust te maken van hartstilstand.

Afbeelding
x
Elk jaar worden in België ongeveer 11.000 mensen getroffen door een hartstilstand. In ons land is de overlevingskans na een hartstilstand ongeveer 9%. Dit is aanmerkelijk lager dan de overlevingskans in veel andere Europese landen. Dit is veel lager dan de overlevingskans in veel andere Europese landen.

De Werelddag is een gelegenheid om de veranderingen in de nieuwe aanbevelingen voor het basisreanimatieprotocol voor patiënten onder de aandacht te brengen.

"Bij een hartstilstand in België komt momenteel nauwelijks één persoon op drie tussenbeide", legt Dr. Ivan BLANKOFF, cardioloog in het Universitair Ziekenhuis van Charleroi en voormalig voorzitter van de Belgische Hartritme Associatie (BeHRA), uit. "In de best presterende landen is het interventiepercentage 80%, wat het verschil maakt. Als we ons bij deze landen zouden aansluiten, zouden we elk jaar enkele honderden levens meer kunnen redden als de bevolking goed opgeleid zou zijn en als er meer AED's (automatische externe defibrillatoren) beschikbaar zouden zijn op strategische locaties". 

Wat kunnen wij doen in België ?

 

Bij een hartstilstand zijn mensen onvoldoende op de hoogte van de eerste stappen die ze moeten zetten voordat professionele hulp arriveert. Door te durven en te weten hoe te handelen, zou een getrainde bevolking het overlevingspercentage in België aanzienlijk kunnen verhogen. Het doel is om België te laten aansluiten bij de Europese koplopers (Duitsland, Nederland, Zwitserland, Scandinavische landen), waar bijna de hele bevolking in staat is om levensreddende handelingen uit te voeren.

Op de Werelddag voor sensibilisering van hartstilstand is het een goed moment om ons te herinneren aan de belangrijke punten die zeer snel moeten worden ingevoerd in België:

1. Maak van levensreddende technieken de norm in middelbare scholen. Aangezien iedereen les krijgt, betekent dit dat uiteindelijk de hele bevolking getraind zou kunnen worden. Verschillende wetenschappelijke studies tonen aan dat het beste moment voor dit soort opleiding (om ontvankelijk te zijn, om sterk genoeg te zijn om hartmassage uit te voeren, om de gebaren op lange termijn te behouden, enz.) zich tussen 12 en 18 jaar bevindt.

2. Opfriscursussen organiseren voor opgeleide personen.

3. Trachten vooruitgang te boeken op het gebied van het aantal en de toegankelijkheid van defibrillatoren en

mensen leren hoe ze ze moeten gebruiken. Er zijn ongeveer 15.000 automatische defibrillatoren in België (ter vergelijking: in Nederland zijn er ongeveer 150.000). Bovendien is een groot deel van de Belgische bevolking bang om een defibrillator te gebruiken omdat ze niet weten hoe veilig ze zijn en hoe ze werken (hoewel het gebruik van een AED ongevaarlijk is). 

"Het is tijd om actie te ondernemen om het aantal AED's (automatische externe defibrillatoren) in België te verhogen en ze op de 'juiste' plaatsen te stellen, 24 uur/7dagen op 7 toegankelijk. Sommige landen ontwikkelen app's om mensen met een hartstilstand sneller te helpen, maar deze worden in België nog niet gebruikt."