Behandeling van Regeneron goedgekeurd in Europa

Afbeelding
REGN-COV2
Naast de vaccinatiecampagne blijft het onderzoek naar de behandeling van Covid-19 actief. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft een gunstig advies uitgebracht over het voorlopige gebruik van de combinatie van twee synthetische antilichamen van het Amerikaanse bedrijf Regeneron, die een verslechtering van de toestand van Covid-19-patiënten voorkomen.

Deze behandeling werd vorig jaar bij wijze van experiment toegepast in de behandeling van de voormalige president van de VS, Donald Trump. Volgens het EMA blijkt uit voorlopige resultaten dat behandeling met REGN-COV2 de hoeveelheid virus vermindert die aanwezig is achter in de neus en keel van patiënten die positief zijn getest op Covid-19. De Europese regelgevende instantie voor geneesmiddelen zegt te hebben geconcludeerd dat REGN-COV2 kan worden gebruikt als behandeling bij patiënten "die geen extra zuurstof nodig hebben en bij wie het risico op de ontwikkeling van een ernstige vorm van Covid-19 niet groot is".

REGN-COV2 is een combinatie van casirivimab en imdevimab, twee monoklonale antilichamen die via intraveneuze vorm aan patiënten worden toegediend, aldus het EMA. Deze synthetische antilichamen, die in het laboratorium worden vervaardigd, bootsen de werking na van natuurlijk voorkomende antilichamen die door het immuunsysteem worden aangemaakt in geval van infectie. De twee antilichamen, casirivimab en imdevimab, werden ontworpen om het S-eiwit aan te vallen, dat de kleine pieken vormt op het oppervlak van het virus, aldus EMA. Ze klampen zich vast aan die stekels, waardoor het zich niet aan de menselijke cel kan hechten om die te infecteren.

Het wordt als het meest doeltreffend beschouwd tijdens de eerste fase van de infectie, wanneer de antilichamen nog een kans hebben om de indringer onder controle te krijgen, en niet tijdens de tweede fase van Covid-19, wanneer het gevaar niet meer het virus zelf is, maar de overreactie van het immuunsysteem dat de longen en andere organen aanvalt.