Belgische wetenschappers kweken hersenen in vitro

Afbeelding
x
Voor het eerst zijn wetenschappers er in België in geslaagd gedurende lange tijd minihersenen in vitro te kweken. Deze wetenschappelijke doorbraak opent een nieuwe weg voor onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en verwante neurodegeneratieve ziekten. Het team van professor Ira Espuny Camacho (ULiège) heeft een belangrijke doorbraak bereikt in de studie en het begrip van de ziekte van Alzheimer en verwante vormen van dementie.

 "Tot nu toe waren de methoden voor het rijpen van meercellige hersenorganoïdemodellen (minihersenen) niet ver genoeg gevorderd om leeftijdsgebonden neurodegeneratieve ziekten te bestuderen. Vandaag heeft mijn team methoden kunnen ontwikkelen om de levensduur van deze minihersenen te verbeteren. We kunnen ze nu tot zes maanden in kweek houden om de ziekte van Alzheimer beter te begrijpen en nieuwe strategieën ter bestrijding ervan te vinden," legt professor Espuny Camacho uit.

Sinds enkele jaren leren onderzoekers hoe ze stamcellen kunnen gebruiken om organoïden te ontwikkelen, d.w.z. cellulaire structuren die een orgaan modelleren dat ze willen bestuderen. Maar nooit eerder werden deze actieve hersenorganoïden lang genoeg in cultuur gehouden om leeftijdsgebonden neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer te bestuderen. Dit onderzoek zou niet mogelijk zijn geweest zonder financiering van de Stichting Stop Alzheimer en de Koning Boudewijnstichting.