Bijna de helft van de huidziektepatiënten lijdt aan slaapstoornissen

Afbeelding
x
Het ALL PROJECT, een uitgebreid internationaal onderzoeksinitiatief, analyseerde meer dan 50.000 volwassenen in 20 landen om de impact van huidziekten te beoordelen. Het is de eerste studie die de diepgaande impact van slaapstoornissen op het fysieke functioneren van huidziektepatiënten aan het licht brengt en de bredere implicaties voor hun levenskwaliteit benadrukt. De resultaten van het onderzoek werden in oktober gepresenteerd op de Europese Academie voor Dermatologie en Venereologie (EADV) in Berlijn.

Bijna de helft (42%) van de patiënten met ziekten heeft last van slaapstoornissen, volgens dit onderzoek. En bijna de helft (49%) van de patiënten met een huidziekte rapporteerde een verminderde productiviteit op het werk, terwijl slechts één op de vijf deelnemers (19%) zonder huidziekte een verminderde productiviteit op het werk rapporteerde. De belangrijkste symptomen die de slaap van huidziektepatiënten beïnvloedden, waren jeuk (60%) en een branderig of prikkend gevoel (17%). Daarnaast ervoeren patiënten vaker een gevoel van vermoeidheid bij het wakker worden (81% vs. 64%), periodes van slaperigheid gedurende de dag (83% vs. 71%), prikkende ogen (58% vs. 71%), en herhaaldelijk geeuwen (72% vs. 58%). "Onze studie is de eerste die de diepgaande impact van slaapstoornissen op het fysieke functioneren van patiënten met huidziekten benadrukt. Deze resultaten benadrukken de noodzaak van vroegtijdige opsporing en effectieve behandeling van slaapstoornissen," legt dermatoloog Dr. Charles Taieb uit.

"In de toekomst moeten zorgverleners worden aangemoedigd om vragen over slaapverstoring op te nemen in hun contacten met patiënten met huidaandoeningen om een beter begrip van de impact van huidaandoeningen te bevorderen.

De studie onderzocht ook de impact van leven met hidradenitis suppurativa en het bijbehorende stigma.