Chronische rhinosinusitis en astma: een betere integratie van de zorg is essentieel!

Afbeelding
Chronische rhinosinusitis
Meer dan 4% van de Europeanen lijdt aan chronische rhinosinusitis met neuspoliepen en 10% van de Belgen aan astma. De gecombineerde last van deze aandoeningen van de bovenste en onderste luchtwegen, veroorzaakt door type 2 ontsteking, is zwaar. Specialisten dringen nu aan op een verandering in het beheer door een betere integratie van de zorg aan te moedigen.

"Neuspoliepen worden als goedaardig beschouwd, maar kunnen de gezondheid, de stemming en de algemene levenskwaliteit van patiënten aanzienlijk beïnvloeden. Patiënten kunnen last krijgen van een hele reeks kwalen, waaronder ademhalingsproblemen, neusverstopping, snurken, verlies van smaak en reuk, hoofdpijn, druk op het gezicht, loopneus en slijm in de keel. Deze symptomen, die chronisch en permanent zijn, verstoren de slaap en de dagelijkse activiteiten," legt professor Philippe Gevaert uit, hoofd van de kliniek van de afdeling Otorinolaryngologie van het UZ Gent.

Ongeveer 50% van de patiënten met chronische rhinosinusitis met neuspoliepen hebben ook astma, wat te wijten is aan een gemeenschappelijke onderliggende ontsteking van de bovenste en onderste luchtwegen: ontsteking van type 2, die verantwoordelijk is voor vele schijnbaar niet-gerelateerde ziekten zoals astma en neuspoliepen.

 

Er is een reële behoefte aan bewustmaking en aan een holistische benadering van het probleem. Uit een recente Medistrat-enquête over "Geïntegreerde zorg voor patiënten met type 2-inflammatie", waarin specialisten en patiënten werd gevraagd naar hun mening over multidisciplinaire samenwerking en geïntegreerde zorg, bleek bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de patiënten met ernstige neuspoliepen of ernstige astma meer dan één aandoening heeft, maar dat minder dan de helft van deze patiënten een multidisciplinaire aanpak krijgt. Drie van de vier specialisten zijn van mening dat voor deze patiënten een meer geïntegreerde aanpak gerechtvaardigd is.

"Een geïntegreerd zorgtraject is absoluut noodzakelijk om de levenskwaliteit van deze patiënten te verbeteren. Specialisten moeten zich nog meer bewust worden van deze mogelijke wisselwerking tussen problemen van de bovenste en onderste luchtwegen," zegt professor Didier Cataldo, longarts in het Universitair Ziekenhuis van Luik en voorzitter van de Belgische Vereniging voor de Luchtwegen (BeRS). De behandelende artsen moeten zich ook meer bewust zijn van het bestaan van deze patiënten en proberen hen naar de juiste specialist door te verwijzen, zodat zij sneller de juiste behandeling kunnen krijgen. De cruciale stap naar geïntegreerde zorg is dat de hele medische gemeenschap haar verantwoordelijkheid neemt. Dit is onze plicht. "