COVID-19-vaccins bieden 5 keer sterkere immuniteit dan natuurlijke immuniteit, zo blijkt uit CDC-studie

Afbeelding
immunity
Ongevaccineerde mensen die een recente infectie hebben gehad, hebben vijf keer meer kans om opnieuw met het coronavirus te worden besmet dan degenen die volledig zijn gevaccineerd zonder een eerdere infectie, aldus een nieuwe studie die is gepubliceerd in het CDC Morbidity and Mortality Weekly Report.

Het onderzoeksteam concludeerde dat vaccinatie waarschijnlijk een hoger, sterker en robuuster niveau van immuniteit biedt tegen ziekenhuisopname voor Covid-19 dan infectie alleen, gedurende ten minste zes maanden.

"We hebben nu extra bewijs dat het belang van Covid-19-vaccins opnieuw bevestigt, zelfs in gevallen van eerdere infectie," zei CDC-directeur Dr Rochelle Walensky in een mededeling

"Deze studie draagt bij aan de geheel van kennis die de bescherming van vaccins tegen ernstige Covid-19 aantoont," zei ze. "De beste manier om Covid-19 te stoppen, inclusief het uitbreken van varianten, is door wijdverspreide Covid-19 vaccinatie en daarnaast ziektepreventie acties zoals het dragen van maskers, frequent handen wassen, fysieke afstand en thuisblijven als je ziek bent."

De onderzoekers onderzochten gegevens van het VISION-netwerk, dat meer dan 201.000 ziekenhuisopnames omvatte voor Covid-achtige ziekte in 187 ziekenhuizen in negen staten tussen 1 januari en 2 september. Meer dan 94.000 van hen ondergingen een snelle test op coronavirus, en 7.300 hadden een laboratoriumbevestigde test op Covid-19.

 

Het onderzoeksteam ontdekte dat niet-gevaccineerde personen met een eerdere infectie binnen 3-6 maanden ongeveer 5-1/2 keer meer kans hadden op een door laboratoriumonderzoek bevestigde Covid-19 dan degenen die binnen 3-6 maanden volledig waren gevaccineerd met het Pfizer- of Moderna-vaccin. De resultaten waren vergelijkbaar in de maanden waarin de Delta-variant de dominante coronavirusstam was.

De bescherming die door het Moderna-vaccin werd gegeven "leek hoger te zijn" dan voor het Pfizer-vaccin, schreven de auteurs van de studie. De toename van de bescherming was ook "meestal groter" bij ouderen dan bij personen jonger dan 65 jaar.

Het onderzoeksteam merkte op dat deze schattingen in de loop van de tijd kunnen veranderen naarmate de immuniteit afneemt. Toekomstige studies moeten kijken naar infectie- en vaccinatie-geïnduceerde immuniteit gedurende de pandemie, schreven zij.

Referentie: 

https://www.cdc.gov/media/releases/2021/s1029-Vaccination-Offers-Higher-Protection.html