Covid vaccinatie en menstruatiecyclus

Afbeelding
covid
Uit een op 6 januari gepubliceerde Amerikaanse studie blijkt dat de toename van het menstruatieritme na een Covid-vaccinatie tijdelijk is en gemiddeld minder dan een dag duurt.

Bij de studie waren 4.000 vrouwen betrokken in de leeftijd van 18-45 jaar die geen anticonceptie gebruikten, waarbij de cyclusduur van een gevaccineerde en een niet-gevaccineerde groep gedurende zes opeenvolgende cycli werd vergeleken. De toename bedroeg 0,64 dagen per cyclus na vaccinatie in de vierde cyclus, en 0,79 dagen na een tweede vaccinatie in de vijfde cyclus. De toename van de cyclusduur bedraagt 2 dagen voor vrouwen die tweemaal in dezelfde cyclus zijn gevaccineerd, en daalt daarna tot 0,17 dagen in de volgende cyclus.

"We vinden geen klinisch significante verandering in de duur van de menstruatiecyclus in verband met de Covid-19-vaccinatie," concluderen de auteurs van de studie, die erop wijzen dat elke verandering in de duur van minder dan acht dagen door de International Federation of Gynecology and Obstetrics als normaal wordt geclassificeerd. "Deze verandering in de menstruatiecyclus komt voort uit het verband tussen het immuunsysteem en het voortplantingssysteem. Het sterke immuunrespons die door het vaccin wordt opgewekt, beïnvloedt de "hypofyse-ovariumas", die de menstruatiecyclus regelt.

Het vaccin laat "proteïnen vrij die cytokinen worden genoemd, waarvan we van andere ziekten weten dat ze deze lichaamsklok kunnen verstoren," legt Alison Edelman uit, hoofdauteur van de studie en professor in de verloskunde en gynaecologie aan de Oregon Health & Science University.