De GGG COPD in de apotheek vanaf 1 april

Afbeelding
x
Vanaf 1 april kunt u uw patiënten uit de doelgroep een "GGG COPD" aanbieden. De GGG kan geïnitieerd worden door de apotheker, voorgeschreven worden door de arts of aangevraagd worden door de patiënt. De betrokken patiënten hebben recht op 2 sessies per kalenderjaar: een informatiegesprek en een opvolgingsgesprek. Voor elke sessie wordt een vergoeding van € 23,68 (exclusief btw) in rekening gebracht; aangezien de service volledig wordt vergoed, is deze gratis voor de patiënt.

Elke ambulante patiënt met COPD die aan de volgende criteria voldoet, kan baat hebben bij een GGG:

 

  • 50 jaar of ouder (als de arts de GGG COPD voorschrijft, moet het leeftijdscriterium buiten beschouwing worden gelaten) ;
  • onder behandeling (ten minste 1 toediening in de afgelopen 12 maanden) met langwerkende monocomponent- (LABA of LAMA) of langwerkende combinatiepreparaten (LABA+LAMA; LABA+CIS; LABA+LAMA+CIS) met COPD als een van de indicaties.

Net zoals het GGG Astma bestaat het GGG COPD uit twee gesprekken. Een informatiegesprek waarbij u de gegevens verzamelt uit het (gedeeld) farmaceutisch dossier om een inschatting te maken van: de ernst van de COPD, de therapietrouw en de vaccinatiestatus. Tijdens het gesprek polst u naar het gebruik, de kennis, de ervaringen en de verwachtingen van de patiënt met betrekking tot zijn ziekte en medicatie. U motiveert de patiënt ook tot een gezonde levensstijl. Tijdens het opvolggesprek overloopt u de aandachtspunten en overeengekomen actiepunten uit het eerste gesprek.

Meer info op de website van de APB