De mondmaskersoap is nog steeds aan gang...

Afbeelding
maskers
APB en OPHACO zijn als beroepsverenigingen overeengekomen om de mondmaskers bij de bevolking te verdelen op voorwaarde dat de kwaliteit ervan gewaarborgd is", verklaart Lieven Zwaenepoel, APB. Enkele dagen voor de distributie vernemen we dat de maskers op 30°C kunnen worden gewassen. Geen enkele wetenschappelijke bron valideert de desinfectie bij deze temperatuur.
Reactie van Professor Coppieters, Professor Volksgezondheid, ULB, die te gast was op ons eerste webinar.

"Op basis van de ontvangen informatie kunnen we bevestigen dat de materie voldoet aan de eisen voor onder andere filtratie en luchtdoorlaatbaarheid. De kwaliteit van de mondmaskers is op dit gebied dus niet het onderwerp van discussie", benadrukt Lieve Zwaenepoel. Maar de controverse zit hem in de was temperatuur.

Zoals vermeld in de handleiding moeten de maskers thuis op een temperatuur van 30 graden worden gewassen. Terwijl het productdossier dat eind april door het leger naar de potentiële contractanten is gestuurd, bepaalt dat "voor de ontsmetting van de maskers een temperatuur van ten minste 60°C tijdens het wassen gedurende 30 minuten moet worden aangehouden".

Volgens professor Coppieters voldoen deze maskers niet aan de vereisten. "Geen enkel virus is geïnactiveerd bij 30 graden! Deze minimumtemperatuur van 60 graden is een conformiteit vereiste, de temperatuur die wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie, de temperatuur die wordt aanbevolen in het officiële tutorial https://www.maakjemondmasker.be en de temperatuur die wordt aanbevolen tijdens de dagelijkse interfederale persbriefing Covid-19. Het is niet voldoende om een mondmasker te dragen om beschermd te zijn, je hebt een kwaliteitsmondmasker nodig, goed aangepast aan het gezicht en goed gereinigd. Zonder deze drie voorwaarden is het mondmasker niet efficiënt en geeft het een valse boodschap van bescherming". 

"Als u de distributie ervan moet handhaven, is het belangrijk om een duidelijke waarschuwing te richten tot de patiënt en om verschillende tips toe te voegen die de veiligheid versterken, zoals bijvoorbeeld het masker gedurende 48 uur na gebruik te isoleren en het vervolgens te wassen met water en zeep. Een zeer heet strijkijzer is aan te bevelen. Ook al staat er in de instructies bij de maskers, die een handwasbeurt aanbevelen, niet vermeld dat er een reinigingsproduct aan dit lauwwarm water moet worden toegevoegd. En het gebruik van een strijkijzer verbiedt!".