De strijd tegen tuberculose gaat nog steeds door

Afbeelding
x
Ondanks behandeling en vaccinatie is de strijd tegen tuberculose in Europa nog lang niet gestreden. Na twee decennia van ononderbroken daling neemt het aantal TB-doden in Europa licht toe.

Dit is de eerste keer in 20 jaar. Het aantal doden door tuberculose is in Europa opnieuw gestegen. In 2021 kostte de longziekte 27 300 Europeanen het leven, tegen 27 000 het jaar daarvoor, volgens de laatste gegevens van de WHO. Rusland (4 900 doden) en Oekraïne (3 600 doden) zijn de twee meest getroffen landen. In totaal werden in 2021, 230 000 gevallen van tuberculose gemeld in de 53 landen van de Europese regio van de WHO, die ook Centraal-Azië omvat. Als alleen naar de 29 landen van de Europese Unie wordt gekeken, werden in 2021 meer dan 33.000 gevallen gemeld, of 8,4 gevallen per 100.000 inwoners, volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Volgens de WHO is deze toename van het aantal sterfgevallen te wijten aan een vertraging van de diagnoses tijdens de lockdowns in verband met Covid-19, maar ook aan de verspreiding van tuberculose die resistent is tegen een antibioticum dat tegen de ziekte is geïndiceerd. De prevalentie van resistente tuberculose aan de geneesmiddelen is inderdaad aanzienlijk toegenomen, met in 2021 één op de drie gevallen van tuberculose die resistent is tegen Rifampicine.

5% stijging in België

Het aantal tuberculosegevallen in België is in een jaar tijd met 5% gestegen. De pre-pandemische incidentie is nog niet bereikt. Deze gegevens moeten echter met de nodige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd. Zij kunnen het gevolg zijn van de beperkte toegang tot de diagnose van tuberculose, voornamelijk als gevolg van de onderbreking van de behandeling.

Elk jaar worden 800 tot 900 mensen gediagnosticeerd. Een op de drie van deze patiënten verblijft in de hoofdstad en 20% van hen is dakloos. Voor deze laatsten is het bijzonder moeilijk om hun behandeling af te maken wegens hun moeilijke levensomstandigheden.

"België heeft een sterk systeem van tbc-screening en -behandeling. Gewapende conflicten, (gedwongen) migratie en economische crisissen voorspellen echter nooit veel goeds voor de strijd tegen tuberculose. De geschiedenis leert ons dat crises de gezondheidszorg verstoren en dat onzekerheid TB-infecties in de hand werkt. Mensen in precaire situaties die vechten om te overleven zijn de belangrijkste risicogroep; nu de armoede toeneemt, hebben we meer middelen nodig om meer patiënten te screenen!" aldus Dr. Vinciane Sizaire, directeur van het - FARES (Fonds des Affections Respiratoires, de tegenhanger van de VRGT (Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg).