Een Belgische startup wint prijs voor zijn sensor voor het diagnosticeren van slaapstoornissen

Afbeelding
slaapstoornissen
De Belgische startup Sunrise ontving een innovatieprijs op de virtuele editie van de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas voor zijn intelligente kin sensor voor het diagnosticeren van slaapstoornissen. Dit hulpmiddel was het onderwerp van een publicatie in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Jama (Journal of the American Medical Association).

Het doel van het apparaat is om de kwaliteit van de slaap te diagnosticeren via een sensor die op de kin wordt geplaatst. Wanneer we slaapapneu hebben, maken de hersenen een micro-wake-up en kunnen we een zeer lichte beweging van de kin waarnemen. Dit is wat de Sunrise detecteert. Wanneer u wakker wordt, bekijkt de applicatie op de telefoon de gegevens die door de sensor worden verzameld en analyseert deze. Een overzichtstabel kan dan worden geraadpleegd en naar de arts worden gestuurd en de expert kan dan een diagnose stellen. In de huidige context van de gezondheidscrisis stelt deze technologie zorgverleners in staat om patiënten, die mogelijk risico lopen door hun ademhalingsproblemen 's nachts, te blijven diagnosticeren en op te volgen," zegt Laurent Martinot, CEO van Sunrise.

"Er zijn studies gepubliceerd in wetenschappelijke topbladen", zegt Professor Daniel Neu, hoofd van het Slaapstoornissencentrum van het Delta Ziekenhuis (Chirec). “Het bedrijf heeft duidelijk aangetoond dat het in staat is om slaapapneu en bruxisme te identificeren met behulp van de geïntegreerde sensor met software-interpretatie van de resultaten. De WHO vermeldt meer dan 85 slaapstoornissen. En voor bepaalde diagnostische ontwikkelingen zal toch een volledige polysomno-grafie nodig zijn. Maar, als u apneu of bruxisme vermoedt en u wilt uzelf thuis testen, dan is dit soort apparaat een kleine revolutie. En, deze technologie zal het mogelijk maken om onnodige polysomnografie te vermijden", besluit Daniel Neu. De Sunrise sensor is gebaseerd op de nieuwste innovaties op het gebied van kunstmatige intelligentie. Klinische tests uitgevoerd op 400 personen tonen een 90% overeenkomst met polysomnografie voor de diagnose van obstructieve slaapapneu. Een primeur in de slaapgeneeskunde voor zo'n makkelijk te gebruiken technologie.