Eerste malariavaccin goedgekeurd

Afbeelding
malaria
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aanbevolen het eerste malariavaccin op grote schaal te verspreiden onder kinderen in Afrika ten Zuiden van de Sahara en in risicogebieden.

Het eerste malariavaccin, dat in België is ontwikkeld en in drie Afrikaanse landen is getest, zal voor alle kinderen beschikbaar zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het gebruik ervan aanbevolen. "Dit is een historische dag," vertelde WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus aan verslaggevers. Het vaccin is "veilig" en vermindert ernstige gevallen met 30%. Het kan al vanaf de leeftijd van vijf maanden worden gebruikt, met vier doses in gebieden met een gemiddelde en hoge verspreiding van de ziekte.

De heer Tedros prees het als een doorbraak "voor de wetenschap, voor de gezondheid van kinderen en voor de beheersing van malaria". "In combinatie met andere maatregelen, zoals muskietennetten en goede gezondheidszorg, kan het vaccin elk jaar tienduizenden jonge levens redden." Het vaccin is ontwikkeld door de firma GSK in ons land, in Rixensart, vandaar de naam, Mosquirix. Het vaccin had in 2015 al een positief advies gekregen van het Europese agentschap, maar de WHO wilde meer resultaten en lanceerde deze grootschalige proef in Ghana, Kenia en Malawi, waarbij al minstens 800.000 kinderen zijn gevaccineerd. Mosquirix stimuleert het immuunsysteem van kinderen in de strijd tegen Plasmodium falciparum, de dodelijkste van de vijf malariapatogenen en de meest voorkomende in Afrika. Het onderzoek kostte 1 miljard dollar en duurde 30 jaar. In het verleden zijn veel kandidaat-vaccins tegen malaria mislukt.

Brede immunisatie zal aanzienlijke investeringen van de Global Immunisation Alliance vereisen, waarschuwt de WHO. In totaal sterven elk jaar meer dan 400.000 mensen aan malaria, van wie meer dan 250.000 in Afrika en jonger dan vijf jaar.