Engeland: de vaccinatiecampagne verloopt 3 tot 4 keer sneller dan in Europa

Afbeelding
vaccinatiecampagne
Engeland komt geleidelijk uit de crisis. Het land telt 126.615 sterfgevallen sinds het begin van de pandemie, een record in Europa. Maar door de door premier Boris Johnson opgelegde inperking en de vaccinatiestrategie lijkt de pandemie in te dammen.
De afgelopen week zijn in het hele land minder dan vijftig sterfgevallen in verband met covid-19 per dag geregistreerd, vergeleken met een record van 1.361 sterfgevallen op 19 januari, en 4.153 Britten liggen momenteel in het ziekenhuis, dat is ver van de piek van 39.249 ziekenhuisopnames op 18 januari.

De verbetering van de gezondheidssituatie in het Verenigd Koninkrijk is zeker te danken aan de Lock down-maatregelen, maar ook en vooral aan de spectaculaire doeltreffendheid van de vaccinatiecampagne die daar wordt gevoerd. In totaal heeft 45% van de Britse bevolking reeds ten minste één dosis van een vaccin tegen Covid-19 gekregen (30 miljoen mensen), en hun vaccinatiecampagne verloopt 3 tot 4 maal sneller dan die van hun vroegere Europese partners.

Wat de vaccinatie betreft, heeft de Eerste Minister een komende strategiewijziging aangekondigd, waarbij hij verklaarde dat april de maand van de tweede dosis zou worden. De Britse autoriteiten hebben namelijk sinds begin januari de riskante (maar blijkbaar winnende) weddenschap aangegaan om de injectie van de twee doses vaccin met 12 weken te spreiden. Zo heeft slechts 5,7% (d.w.z. 3,8 miljoen personen) van de Britten twee doses van een vaccin ontvangen (wat nog altijd beter is dan in de meeste Europese landen).