Februari wordt terug alcoholvrije maand!

Afbeelding
alcoholvrije
Op dinsdag 1 februari start de campagne "Tournée Minérale" zijn 6de editie, met hetzelfde concept: de Belgen uitnodigen om de hele maand februari een alcoholpauze in te lassen.

Voor Martin de Duve, directeur van Univers santé en alcohololoog, is deze editie van de Mineral Tour bijzonder belangrijk: "Sinds de oprichting in 2017 door de Stichting tegen Kanker, is de Tournée Minérale sterk geëvolueerd. Vandaag is het een uitdaging waar veel mensen reikhalzend naar uitkijken, en voor sommigen een manier om hun relatie met alcohol te evalueren. Dit jaar keren we terug met de wens ons te concentreren op de ervaringen van de deelnemers en de vele voordelen die zij uit hun deelname halen.

Vorig jaar beweerden negen van de tien deelnemers ten minste één positief effect van hun behandeling te hebben ondervonden, volgens een door Tournée Minérale geciteerde studie van de UGent. Onder deze voordelen noemen sommigen het hebben van meer energie, een betere slaapkwaliteit en het besparen van wat geld, wetende dat elke Belg gemiddeld voor 462 euro per jaar aan alcoholische dranken drinkt. Andere voordelen zijn een mooiere huid, aangezien alcohol de huid uitdroogt, minder calorieën en het is natuurlijk het beste middel tegen katers.

"Het idee is om een gezondere relatie met alcohol te herontdekken," legt Martin de Duve uit. "Het is niet het product dat het probleem is, maar de overmatige consumptie. Met een gemiddelde van meer dan 12 liter pure alcohol per jaar drinken "Belgen nog steeds te veel". Schadelijk alcoholgebruik veroorzaakt 10,5% van de sterfgevallen in België, d.w.z. ongeveer 10.000 per jaar.

"Zes maanden na het einde van de uitdaging hebben de deelnemers hun verbruik met 20% verminderd. Hieruit blijkt dat de Tournée Minérale op middellange termijn nog steeds tot gedragsveranderingen leidt", aldus de alcohololoog.

Volg de « Tournée Minérale België » op de sociale netwerken (Facebook en Instagram) of via de website.