Groen licht voor het in de handel brengen van gepasteuriseerde Akkermansia muciniphila

Afbeelding
bacteria
Op 1 september heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) het groene licht gegeven voor het in de handel brengen van de bacterie Akkermansia muciniphila in gepasteuriseerde vorm.
Akkermansia is de eerste nuttige nieuwe-generatiebacterie met significante effecten op de menselijke gezondheid die door de EFSA is goedgekeurd.

De bacterie werd ontdekt, geïsoleerd uit de menselijke darmmicrobiota en voor het eerst gekarakteriseerd in 2004 in het laboratorium van Prof. Willem M. de Vos (Wageningen Universiteit, Nederland). Kort daarna ontdekte het team van Prof. Patrice D. Cani (UCLouvain, Brussel) de heilzame werking van de bacterie. De bacteriën herstellen de barrièrefunctie van de darm, wat leidt tot een vermindering van ontstekingen en, op lange termijn, tot een betere beheersing van vetopslag, glucosemetabolisme en energie-uitgaven. Het meest opvallende is dat het pasteurisatieproces de doeltreffendheid van Akkermansia verhoogt. Deze vorm is stabiel, lang houdbaar en gemakkelijk toe te dienen aan de mens.

Deze samenwerking heeft geleid tot tientallen wetenschappelijke artikelen en een studie bij mensen waaruit blijkt dat gepasteuriseerde Akkermansia muciniphila de verslechtering van de gezondheid van de proefpersonen kan voorkomen (pre-diabetes, cardiovasculaire risico's), met een vermindering van ontstekingsmarkers in de lever, insulineresistentie of hypercholesterolemie.

Het gepatenteerde productieproces van gepasteuriseerde Akkermansia muciniphila is gebaseerd op anaerobe fermentatie gevolgd door pasteurisatie van de bacteriecellen en vriesdrogen. Het is de bedoeling dat dit nieuwe voedselingrediënt in 2022 als voedingssupplement op de markt wordt gebracht. Producten op basis van Akkermansia muciniphila effenen het pad voor een nieuwe generatie voedingssupplementen, gebaseerd op inzicht in de werking van het microbioom.