Hepatitis doodt dagelijks duizenden mensen, waarschuwt WHO

Afbeelding
x
Ongeveer 3.500 mensen sterven elke dag aan hepatitis, volgens het laatste rapport dat op dinsdag 9 april werd gepubliceerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In totaal is deze familie van infectieziekten verantwoordelijk voor 1,3 miljoen sterfgevallen in 2022, evenveel als tuberculose. Dit cijfer is alarmerend gestegen ten opzichte van 2019, toen er 1,1 miljoen sterfgevallen waren.

"Dit rapport schetst een verontrustend beeld", zegt WHO directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Verschillende factoren zouden moeten helpen om de situatie te verbeteren, te beginnen met de introductie van nieuwe diagnostische instrumenten (in het bijzonder enzyme-linked immunosorbent assays van de derde generatie) en effectieve orale behandelingen die in prijs zijn gedaald. Helaas blijven er prijsverschillen bestaan, aldus de auteurs van het rapport. 

In het WHO-rapport wordt een reeks maatregelen beschreven om een volksgezondheidsaanpak van virale hepatitis te bevorderen, zodat er sneller vooruitgang wordt geboekt in de richting van het beëindigen van de epidemie tegen 2030.

Deze maatregelen omvatten het verbeteren van de toegang tot testen en diagnoses, het versterken van preventie-inspanningen in de eerstelijnsgezondheidszorg en het overgaan van beleid naar de implementatie van rechtvaardige behandeling.

Maar de financiering blijft een uitdaging, volgens het agentschap, en de huidige niveaus zijn ontoereikend om aan de behoeften te voldoen.