Hersenvliesontsteking overwinnen tegen 2030

Afbeelding
méningite
Veel gevallen van invasieve meningokokkenziekte kunnen worden voorkomen door vaccinatie. Ondanks de beschikbaarheid van doeltreffende vaccins is er nog een lange weg te gaan om deze ziekte uit te roeien. Daarom heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een wereldwijde routekaart opgesteld "meningitis overwinnen tegen 2030".

Door doeltreffende vaccins in te zetten, die al beschikbaar of in ontwikkeling zijn, wil de WHO deze bacteriële meningitisepidemieën tegen 2030 uitroeien, het aantal gevallen halveren en het aantal sterfgevallen met 70% verminderen. Haar strategie bestaat erin eerst acute bacteriële meningitis - de gevaarlijkste - aan te pakken, die wordt veroorzaakt door vier bacteriën: meningokokken, maar ook pneumokokken, Haemophilus influenzae type b (Hib) en groep B-streptokokken. Deze ziekteverwekkers alleen al waren verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle meningitisdoden wereldwijd in 2019.
Meningitis veroorzaakte in 2019 naar schatting 250.000 sterfgevallen, waardoor één op de vijf getroffenen met verwoestende langetermijngevolgen achterblijft, daarbij heeft het ernstige gevolgen op emotioneel, sociaal en financieel vlak voor individuen, gezinnen en gemeenschappen. Veel ouders weten niet dat hun kind niet voldoende beschermd is tegen meningitis. Slechts 40% van de ouders is volledig op de hoogte van het bestaan van verschillende meningokokken-serogroepen en 67% van de ouders weet niet dat als hun kind een meningitisvaccin heeft gekregen, of mogelijk niet tegen alle soorten meningitis is beschermd.