Het voedingsgedrag kan het risico op breuken verhogen

Afbeelding
breuken
Wanneer levensmiddelen van dierlijke oorsprong uit uw voeding worden geweerd, kan men zich de vraag stellen of bepaalde voedingsbehoeften wel degelijk worden gedekt. Uit een recente studie blijkt dat veganisten, vegetariërs en pesco vegetariërs een verhoogd risico op heupfracturen hebben in vergelijking met omnivoren. Alleen bij veganisten is het risico op algemene breuken hoger, alsook een hoger risico op beenbreuken en die van de wervelkolom.

De Britse EPIC-cohortstudie onderzocht de verbanden tussen het risico op breuken en het soort voeding bij meer dan 54.000 volwassenen die gemiddeld meer dan 17 jaar werden gevolgd. Tijdens de duur van de opvolging werden in het totaal 3.941 breuken vastgesteld in de steekproef die bestond uit 29.380 omnivoren, 8.037 pesco vegetariërs, 15.499 vegetariërs en 1.982 veganisten.

De resultaten laten een significant verhoogd algemeen risico op fracturen zien bij vegetariërs en veganisten in vergelijking met omnivoren, na aanpassing voor de belangrijkste verstorende factoren. Alleen bij veganisten blijft dit verband significant na verdere aanpassingen van de Body Mass Index (BMI) en vervolgens op de totale inname van calcium en/of proteïnen. De auteurs voerden ook analyses uit per soort breuken. Het blijkt dat het risico op een heupfractuur significant hoger is bij pesco-vegetariërs, vegetariërs en veganisten dan bij omnivoren, na correctie voor verstorende factoren zoals BMI.

Bij veganisten is dit verschil gelijk aan 14,9 extra gevallen van heupfracturen per 1.000 mensen over een periode van 10 jaar. Het risico op beenbreuken en breuken in de wervelkolom is ook groter bij veganisten dan bij omnivoren. Uit deze studie blijkt dat mensen met een veganistisch dieet een verhoogd risico lopen op breuken, met name in de heup, de benen en de wervels. De auteurs wijzen erop dat dit verschil in risico gedeeltelijk wordt verklaard door de vaak lagere BMI van veganisten en, waarschijnlijk, door hun lagere calcium- en proteïne-inname.