Hybride immuniteit, de beste bescherming tegen Covid-19

Afbeelding
covid vaccin
Volgens een systematisch literatuuronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is hybride immuniteit, een combinatie van infectie en vaccinatie, de beste bescherming tegen ernstige Covid en herinfecties.

De studie, gepubliceerd in « The Lancet Infectious Diseases » die 11 studies omvat over de bescherming na een infectie en 15 studies over de bescherming door hybride immuniteit, uitgevoerd tussen januari 2020 en juni 2022, toont aan dat een eerdere infectie met Covid ernstige vormen van de ziekte voorkomt in 74,6% van de gevallen op één jaar en herinfecties in 24,7%. Dit is ver verwijderd van de doeltreffendheid van hybride immuniteit, die ernstige vormen voorkomt in 97,4% van de gevallen op één jaar met de eerste serie vaccins, en in 95,3% na zes maanden met een herhalingsvaccinatie. Evenzo was hybride immuniteit 41,8% doeltreffend tegen herinfecties op één jaar met de eerste serie vaccins en 46,5% na zes maanden na een booster.

De auteurs concluderen dat personen met hybride immuniteit de "hoogste en duurzaamste" bescherming hebben. Bijgevolg kan voor deze personen de periode voordat een nieuwe herhalingsvaccinatie nodig is, langer zijn dan voor degenen die nooit besmet zijn geweest.