Hydroalcoholische gel en eczeem

Afbeelding
gel
Het gebruik van hydroalcoholische gel kan problematisch zijn en opflakkeringen van eczeem veroorzaken met intense jeuk, pijnlijke zweren, tintelingen, verbranding bij patiënten met chronisch handeczeem of atopisch eczeem.

"43% van de eczeempatiënten meldt minstens één allergische reactie te hebben gehad op hydroalcoholische gel", aldus een online enquête van de Franse Eczeemvereniging in november bij 441 patiënten. Bovendien was 71 procent van de ondervraagden ontevreden over de hydroalcoholische gels die ze gebruiken.

 

Om u te beschermen tegen Covid-19 en uw handen te beschermen, geeft de Franse Eczema vereniging volgende aanbevelingen aan mensen met eczeem.

Gebruik de hydroalcoholische gel alleen als dat nodig is en reserveer het gebruik ervan alleen als er geen toegang is tot een waterkraan. In geval van gebruik wordt het sterk aangeraden om de huid na het aanbrengen van de gel te rehydrateren met emolliërende crèmes of niet-allergene beschermende crèmes.

• Kies een hydroalcoholische gel die aangepast is aan uw huid, vermijd geparfumeerde producten, die essentiële oliën of conserveringsmiddelen bevatten, die allergisch contacteczeem kunnen veroorzaken.

In geval van huidontsteking zo snel mogelijk behandelen met dermocorticoïden om het ontstekingsproces te stoppen. De huidbarrière moet dan worden hersteld door het aanbrengen van emolliënten.