Internationale conferentie met aanbevelingen over voeding voor patiënten met chronische inflammatoire reuma

Afbeelding
Voedingsinterventie
Voedingsinterventie is interessant bij de behandeling van een chronische ziekte zoals reumatische aandoeningen, omdat het een manier is om de patiënt volledig te betrekken bij zijn of haar eigen behandeling, naast de dagelijkse inname van geneesmiddelen.

Deskundigen dringen vooral aan op gewichtsverlies. Met name bij reumatoïde artritis bestaat er inderdaad een verband tussen zwaarlijvigheid en het risico van reumatoïde artritis, maar ook van psoriatische artritis, en zwaarlijvigheid verhoogt de ziekteactiviteit. Dat wil zeggen dat zwaarlijvige patiënten, in vergelijking met niet-zwaarlijvige patiënten, meer pijn zullen hebben, meer onrustige nachten zullen doormaken, meer zullen afzien bij het ontwaken, en dus symptomen zullen vertonen die wijzen op een minder goede beheersing van de ziekteactiviteit. Verschillende studies hebben echter aangetoond dat als deze patiënten afvallen de systemische gewrichtssymptomen verbeteren.

Twee voedingsinterventies zijn in verschillende studies geïdentificeerd: het mediterrane dieet en omega-3-supplementen. Omega-3's kunnen zorgen voor een betere beheersing van de ziekte en een betere controle van de gewrichtssymptomen.

Daarentegen zijn er geen grote of zelfs geen voordelen voor veganistische, glutenvrije en zuivelvrije diëten. Patiënten moeten worden geïnformeerd over het reële risico van voedingstekorten.

Ref: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1169833021009108?via%3Dihub