Kanker: naar een nieuwe therapie tegen metastasen

Afbeelding
metastasen
Onder leiding van François Fuks - directeur van het laboratorium Epigenetica van kanker en directeur van het ULB-Cancer Research Center, U-CRC, Université libre de Bruxelles - hebben onderzoekers een belangrijke stap gezet in het begrijpen en behandelen van metastasen. Hun ontdekking, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Cancer, opent de weg naar nieuwe anti-kanker therapieën, gebaseerd op het alfabet van de RNA-Messenger.

Net als bij DNA worden RNA, naast de vier bekende letters (A, U, G, C), door extra letters chemisch aangekleed. Dit is het geval voor de letter m6A, of methylering van RNA-Messenger, die een essentiële rol speelt bij de regulering van genen, met name door de werking van een enzym dat FTO wordt genoemd.

Recent werk van het team van Prof. François Fuks heeft voor het eerst de sleutelrol aan het licht gebracht die het FTO-enzym speelt in de ontwikkeling van kankermetastasen.

De onderzoekers hebben aangetoond dat de expressie van FTO bij kanker vermindert, wat het ontstaan van uitzaaiingen in de hand werkt. Bovendien brachten zij een tot dusver onvermoed moleculair mechanisme aan het licht dat tot metastase leidt: FTO reguleert de productie van m6A op RNA-Messenger die betrokken zijn bij een signaaltransductieroute die zeer belangrijk is bij de ontwikkeling van metastasen (WNT genaamd). Het onderzoek, dat aanvankelijk bij borstkanker werd uitgevoerd, is uitgebreid tot meer dan tien andere kankersoorten, zoals prostaat-, baarmoeder- en longkanker.

Deze ontdekkingen zouden niet alleen een nieuw hoofdstuk van de kennis over het begrip van de ontwikkeling van metastasen moeten openen, maar ons ook moeten leiden naar een nieuw paradigma voor de behandeling van kanker, gebaseerd op RNA epigenetica.