Leven na kanker

Afbeelding
kanker
Het aantal kankergevallen neemt elk jaar toe. In 2019 registreerde België 71.651 nieuwe kankerdiagnoses. Het digitale tijdschrift " My health, My life " heeft een studie verricht bij 500 zieke mensen. Het doel? Om beter de moeilijkheden te begrijpen waarmee zij in het dagelijkse leven worden geconfronteerd.

De Stichting Kankerregister heeft het aantal gediagnosticeerde patiënten gedurende de eerste twee jaar van de gezondheidscrisis gevolgd. Zij schat dat er 2700 niet gediagnosticeerde kankers zijn. "Het aantal nieuwe kankerdiagnoses blijft jaar na jaar stijgen” verklaart pr. Lionel D'Hondt, hoofd van de afdeling Oncologie van de UCL Namur site Godinne.  Bovendien zijn bijna 9 van de 10 (89,4%) van de ondervraagde patiënten van mening dat de pandemie een invloed heeft gehad op hun levenskwaliteit. Ook al heeft de komst van COVID-19 het leven van de patiënten er niet gemakkelijker op gemaakt, de impact van kanker op hun dagelijks leven was er natuurlijk al voor de pandemie. Een recente studie van het digitale tijdschrift My Health, My life, toont aan dat kanker, naast de symptomen, een impact heeft op vele domeinen van het dagelijkse leven: "Er is duidelijk nood aan een meer holistische benadering van de problemen van kankerpatiënten," legt Stefan Gijssels, voorzitter van het Patient Expert Center, uit. "Voor de meeste patiënten heeft dit gevolgen op financieel gebied, plus situaties van afwijzing of zelfs discriminatie, problemen van isolement en onbegrip, en moeilijkheden om over seksuele problemen te praten".

"De strijd tegen kanker en het leven met de gevolgen ervan vergt bovenmenselijke kracht en heeft gevolgen voor alle aspecten van het leven. Daarom zijn we deze enquête gestart om inzicht te krijgen in deze impact, om ons platform te blijven voeden en om het zoveel mogelijk aan te passen aan de behoeften van mensen die leven met kanker", legt Gina Volkaert, woordvoerster van my health, my life, uit. "Het is niet verrassend dat twee van de drie respondenten in de enquête zeiden dat zij hun manier van leven, hun kijk op het leven en op de toekomst hadden veranderd. Of het nu gaat om meer tijd met hun gezin door te brengen (51,2%), hun levensstijl te veranderen (46%), hun baan op te geven of te veranderen (28,2%) of voor een meer spirituele benadering te kiezen (21,2%).

"Het internetplatform " my health, my life " is een nieuw concept voor mensen van alle leeftijden die geconfronteerd worden met kanker of een hematologische ziekte. Het is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van deze mensen en begeleidt hen in hun nieuwe leven tijdens en na de ziekte. Het is niet de bedoeling informatie te verstrekken over de mechanismen of behandelingen van de ziekten, maar een helpende hand te bieden bij het doorlopen van een etappe van hun parcours.

Ref : www.myhealthmylife.be