Menopauze: aandacht voor vrouwenharten

Afbeelding
x
Op 18 oktober vond de Wereld Menopauze Dag plaats. Dit evenement wordt georganiseerd door de International Menopause Society (IMS) en heeft als doel vrouwen bewust te maken van de veranderingen die optreden tijdens de menopauze en de ondersteuningsmogelijkheden die beschikbaar zijn om hun gezondheid en welzijn te verbeteren. Dit jaar richt de dag zich meer specifiek op hart- en vaatziekten bij vrouwen in de menopauze. Ter gelegenheid hiervan heeft het IMS een witboek opgesteld waarin de veranderingen in het cardiovasculaire risico tijdens de verschillende fasen van het reproductieve leven van een vrouw worden beschreven en waarin aanbevelingen worden gedaan om dit risico te minimaliseren.

Risicofactoren identificeren en corrigeren

Hart- en vaatziekten zijn elk jaar verantwoordelijk voor 35% van de sterfgevallen bij vrouwen, meer dan 13 keer zoveel als borstkanker en meer dan alle vormen van kanker samen.

Risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij vrouwen kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën: bekende risicofactoren, onderkende risicofactoren en geslachtsspecifieke risicofactoren. Traditionele risicofactoren zijn het best bekend als doelen voor medische therapieën en aanpassingen van de leefstijl. Ze omvatten zowel gezondheidsproblemen - hypertensie, dyslipidemie en diabetes - als leefstijlproblemen - obesitas, slechte voeding, een zittende levensstijl en roken. Hypertensie is "wereldwijd de belangrijkste risicofactor voor hart- en vaatziekten en het belangrijkste en meest verwaarloosde gezondheidsprobleem bij vrouwen". Vrouwen lopen een groter risico dan mannen op een acuut myocardinfarct (AMI) in verband met hypertensie, dyslipidemie en diabetes.  Obesitas is de belangrijkste aanpasbare risicofactor voor hypertensie en draagt aanzienlijk bij aan de mortaliteit bij vrouwen. Onderschatte factoren zijn onder andere psychosociale risicofactoren (depressie en angst); mishandeling en huiselijk geweld (die chronische stress veroorzaken); sociaaleconomische en culturele status, ras en armoede; slechte gezondheidsopvoeding. ; en milieurisicofactoren (luchtvervuiling). In de afgelopen jaren zijn genderspecifieke risicofactoren onder de aandacht gekomen. Deze omvatten vroegtijdige menopauze, zwangerschapsdiabetes, hypertensieve zwangerschapsstoornissen, vroeggeboorte, polycysteus ovariumsyndroom en systemische ontstekings- en auto-immuunziekten.

 

Symptomen herkennen

De presentatie van een acuut coronair syndroom kan verschillen tussen mannen en vrouwen, hoewel de meeste zich presenteren met typische pijn of ongemak op de borst. Symptomen bij vrouwen kunnen atypische pijn op de borst, dyspneu, zwakte, vermoeidheid of indigestie zijn. In een recent onderzoek herkenden minder vrouwen deze klassieke symptomen - pijn op de borst, verdoofd gevoel, kaakpijn of beklemmend gevoel op de borst - als veelvoorkomende tekenen van myocardischemie en een hartaanval. Het niet herkennen van deze symptomen en vertragingen bij het zoeken naar behandeling dragen bij aan het voortbestaan van deze verschillen.