Octocryleen, opnieuw in de schijnwerpers

Afbeelding
Octocryleen
Octocryleen, een zonnebrandmiddel dat in veel cosmetische producten voorkomt, verandert in een bestanddeel dat als hormoon ontregelend en mogelijk kankerverwekkend is aangemerkt zodra de tube wordt geopend, aldus een Frans-Amerikaans onderzoeksteam.

Een onderzoek dat gepubliceerd is op 7 maart 2021 in het wetenschappelijk tijdschrift "Chemical Research in Toxicology" wijst op de afbraak van octocryleen in benzofenon in onze cosmetische producten, een verbinding die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ervan verdacht wordt kankerverwekkend te zijn.

Benzofenon is door het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ingedeeld in groep 2B, d.w.z. dat het beschouwd wordt als "mogelijk kankerverwekkend voor de mens". Bij dieren leidt blootstelling aan benzofenon tot leverkanker en lymfeklierkanker, aldus de onderzoekers, die ook wijzen op dermatologische problemen. Octocryleen werd er reeds van beschuldigd schadelijk te zijn voor het leven in zee, met name voor koralen. "Sommige fabrikanten hebben het uit hun zonnecrèmes gehaald om milieuredenen," merkt Philippe Lebaron op, bioloog bij het laboratorium voor biodiversiteit en microbiotechnologie van het Observatoire Oceanologique van Banyuls-sur-Mer (Universiteit Sorbonne-CNRS), co-auteur van de studie.

Allergieën door octocryleen nemen ook toe. Deze aan cinnamaat verwante UV-filter heeft een breedspectrum en kan andere filters stabiliseren. Casestudies en literatuuronderzoek bevestigen het verschil in klinische vormen van de allergie naar gelang de leeftijd van de patiënt: kinderen melden eczeem, terwijl het bij volwassenen tot uiting komt als een contact-fotoallergie.

Er zijn stijgingen van benzofenon waargenomen van meer dan 100% en zelfs tot 200%", voegt de bioloog eraan toe. Het is de eerste keer dat deze afbraak van octocryleen in benzofenon wordt aangetoond. "Doordat deze stof gemakkelijk door de huid wordt opgenomen, menen de onderzoekers dat producten op basis van octocryleen, en dus verontreinigd met benzofenon, een bedreiging kunnen vormen voor zowel de gezondheid als het milieu. Daarom pleiten zij voor een verbod ervan in cosmetica.