Op het spoor van Colchicine

Afbeelding
Colchicine
Sinds het opduiken van het nieuwe SARS-CoV-2 coronavirus werkten verschillende onderzoeksteams aan therapeutische herpositioneringsstrategieën.
De wetenschappers testten met name geneesmiddelen die reeds voor andere indicaties waren goedgekeurd om na te gaan of zij gunstige effecten konden hebben tegen Covid-19. In dit verband werden de discussies vaak toegespitst op het gebruik van hydroxychloroquine, zonder dat de talrijke wetenschappelijke en klinische gegevens die beschikbaar zijn het therapeutisch belang van deze molecule vandaag kunnen bevestigden. Sinds het begin van deze week is het een andere ontstekingsremmende behandeling, waar veel over gesproken wordt: Colchicine.

Colchicine is een antimitotische cytotoxische stof met ontstekingsremmende eigenschappen, die bijvoorbeeld wordt gebruikt bij jicht of acute pericarditis. Het Montreal Heart Institute (MHI) in Canada heeft op 22 januari "klinisch overtuigende resultaten" bekendgemaakt voor de behandeling van Covid-19. "Onze studie wijst op de doeltreffendheid van een behandeling met Colchicine bij de voorkoming van het "grote ontstekingsstorm"- fenomeen en het verminderen van complicaties die verband houden met Covid-19," zegt Dr. Jean-Claude Tardif, directeur van het MHI-onderzoekscentrum en hoofdonderzoeker van de COLCORONA-studie. De dubbelblinde, gerandomiseerde studie omvatte bijna 4.500 patiënten met Covid-19 die niet in het ziekenhuis waren opgenomen op het moment van inclusie. Ze kregen ofwel Colchicine ofwel een placebo gedurende 30 dagen. Colchicine verminderde het risico op overlijden of ziekenhuisopname met 21%, een resultaat "dat statistische significantie benadert" volgens het MHI. Het betrekkelijk kleine aantal geïncludeerde patiënten met complicaties, de statistisch niet-significante resultaten voor bepaalde criteria en op de grens van significantie voor andere criteria en de mogelijke nadelige effecten van Colchicine, nopen tot voorzichtigheid en verder onderzoek.

De therapeutische marge van Colchicine is nauw: de therapeutische dosis en de toxische dosis liggen dicht bij elkaar. Het optreden van diarree duidt op een overdosis. Niettemin mag het belang van deze proef niet worden verwaarloosd, hopelijk beleven wij niet dezelfde uit de hand gelopen reactie als voor de hydroxychloroquine. Wij vermelden hier toch dat het Griekse Geneesmiddelenbureau, zodra de eerste resultaten waren gepubliceerd, toestemming heeft gegeven om Colchicine voor te schrijven aan patiënten, ouder dan 60 jaar, met Covid-19 die niet in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Ref.: Tardif J C et coll.: Efficacy of Colchicine in Non-Hospitalized Patients with COVID-19. medRxiv preprint. doi.org/10.1101/2021.01.26.21250494