Pregabaline (Lyrica en generieke geneesmiddelen): risico's van verkeerd gebruik, misbruik en afhankelijkheid

Afbeelding
pregabaline
Sinds enkele jaren constateren de gezondheidsautoriteiten in de Europese landen een zorgwekkende toename van het aantal gevallen van misbruik van pregabaline. Het FAGG herinnert ons aan de risico's van misbruik, verkeerd gebruik en afhankelijkheid.

Sinds enkele jaren constateren gezondheidsautoriteiten in Europese landen een zorgwekkende toename van het aantal misbruiken van pregabaline (link is extern) (40% meer patiënten sinds 2016). Deze misbruiken zijn voornamelijk beschreven in twee situaties:
•    misbruik (dosis > 600 mg) van pregabaline door patiënten die het voor bepaalde therapeutische indicaties gebruiken (bv. angststoornissen of somatische pijn);
•     in de context van (poly)-gebruik van psychoactieve stoffen waarbij de anxiolytische, ontremmende en euforische eigenschappen van pregabaline worden nagestreefd.
Misbruik van pregabaline kan leiden tot afhankelijkheid, maar ook tot verschillende nadelige effecten, zoals een verhoogd risico op zelfmoord of agressief gedrag. Er zijn bepaalde factoren vastgesteld die het risico van misbruik bevorderen, zoals: mannelijk geslacht, leeftijd tussen 18 en 45 jaar, de aanwezigheid van chronische pathologieën, een geschiedenis van verslaving, psychiatrische comorbiditeiten, meerdere voorschrijvers en een laag inkomen.


Wanneer men pregabaline voorschrijft (en/of verstrekt), dient men:
•    
een medisch-psychosociale voorgeschiedenis van de patiënt op te stellen om patiënten met een verhoogd risico op misbruik, verkeerd gebruik en afhankelijkheid op te sporen (een mogelijke opeenstapeling van kwetsbaarheden moet zorgvuldig worden overwogen);

•     geen hogere dosis dan 600 mg/dag voor te schrijven en niet te snel grote hoeveelheden voor te schrijven;

•     bij patiënten die al met pregabaline worden behandeld, alert te zijn op tekenen van misbruik, verkeerd gebruik, ontwikkeling van tolerantie met zelfgekozen dosisescalatie, afhankelijkheid en gedragingen die het voorschrijven/afgeven van pregabaline aanmoedigen;

•     bijzondere aandacht te besteden aan het gebruik van andere psychoactieve stoffen (risico van versterking van de effecten, maar ook verhoogd risico van ademhalingsdepressie);
    
•     een verlaging van de dosering te overwegen voor alle patiënten bij wie de eliminatie van pregabaline (voornamelijk renaal) verminderd is (nierinsufficiëntie, gevorderde leeftijd) of voor patiënten met ziekten zoals diabetes, ademhalingsproblemen of hartproblemen.

Als het nodig is pregabaline te staken, moet het risico van ontwenningsverschijnselen niet worden onderschat. Aanbevolen wordt de behandeling geleidelijk, over een periode van ten minste een week, te staken, ongeacht de indicatie voor pregabaline. 

 

In geval van misbruik, misbruik of afhankelijkheid van pregabaline, of gedrag dat aanzet tot het voorschrijven of afleveren van pregabaline, is het essentieel om het FAGG te verwittigen.

 

Ref: Flash VIG-news