Probiotica goedgekeurd voor het prikkelbare darm syndroom?

Afbeelding
x
Tijdens de 'Journées francophones d'hépato-gastroentérologie et d'oncologie digestive' (JFHOD) stelde professor Sabaté van de afdeling hepato-gastro-enterologie van het Avicenne-ziekenhuis een selectie van wetenschappelijk gevalideerde probioticastammen voor die worden aanbevolen bij de behandeling van IBS.

"De werkzaamheid van probiotica hangt grotendeels af van het type bacteriesoort, de stam en de klinische situatie die wordt behandeld. Alleen probiotica met bewezen klinische werkzaamheid in gerandomiseerde placebogecontroleerde onderzoeken mogen worden aanbevolen", benadrukte hij. De verschillende parameters die verbeterd kunnen worden zijn de ernst van de symptomen, soms de kwaliteit van leven, buikpijn en een opgeblazen gevoel. De probiotica die effectief zijn gebleken bij de behandeling van het Prikkelbare Darm Syndroom zijn :

·       Bifidobacterium longum 35624 : Dit probioticum, ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit van Cork (Ierland), is waarschijnlijk het probioticum met de meeste studies, zowel bij dieren als bij mensen, in termen van mechanica, klinische tests en veiligheid. Het behaalde goede resultaten op de IBS-SSS score (ernst van de symptomen), levenskwaliteit (IBS-QOL), buikpijn, transitstoornissen en een opgeblazen gevoel. De duur van de behandeling in studies is 4 tot 8 weken.

·       Lactobacillus plantarum 299v (DSM 9843) heeft een effect op de frequentie van buikpijn en de pijnscore. De duur van de behandeling in de onderzoeken was 4 weken.

·       Het meerstammige product Lactobacillus plantarum CECT 7484/Lactobacillus plantarum CECT 7485/Pediococcus acidilactici CECT 7483 verbetert de levenskwaliteit en vermindert de angst die gepaard gaat met spijsverteringssymptomen. De behandeling duurt 6 weken.

·       Bifidobacterium bifidum MIMBb75 is gunstig voor de pijn, de IBS-SSS-compositiescore en de levenskwaliteit. De behandeling duurt 4 tot 8 weken. 

"De duur van de behandeling is meestal 4 weken, maar het is mogelijk om tot 8 weken door te gaan, wat de maximale duur van deze studies is. Op basis van de literatuur zijn er in de praktijk geen tolerantieproblemen met probiotica die worden voorgeschreven voor het Prikkelbare Darm Syndroom. Probiotica moeten worden getest onder de omstandigheden en voor de duur van de gepubliceerde studies, en moeten alleen worden voortgezet als er een individueel voordeel is in termen van symptomen en/of levenskwaliteit," legt professor Jean-Marc Sabaté uit.