Quetiapine voor slapeloosheid?

Afbeelding
x
Quetiapine is een antipsychoticum dat steeds vaker off-label wordt voorgeschreven tegen slapeloosheid zonder psychiatrische comorbiditeit, in lage doseringen (25 tot 100 mg/d). De werkzaamheid is echter niet bewezen in goed uitgevoerde gerandomiseerde onderzoeken.

Lees meer 

Quetiapine is een atypisch antipsychoticum dat is toegelaten voor de behandeling van schizofrenie, bipolaire stoornis en als aanvullende behandeling voor depressieve episoden. De laatste jaren wordt quetiapine echter steeds vaker voorgeschreven als slaapmiddel voor mensen die lijden aan ernstige slapeloosheid.

Een overzichtsartikel in Geneesmiddelenbulletin concludeert, op basis van wat momenteel bekend is over de werkzaamheid en mogelijke bijwerkingen, dat quetiapine in lage dosering af te raden is voor "primaire" slapeloosheid, d.w.z. slapeloosheid die niet wordt veroorzaakt door een andere ziekte. Volgens de richtlijnen voor de klinische praktijk zijn antipsychotica zoals quetiapine niet geschikt voor slapeloosheid. In observationele studies is een lage dosis quetiapine in verband gebracht met een verhoogd risico op ernstige cardiovasculaire bijwerkingen en gewichtstoename. 

Meer info www.cbip.be