Tumoren die desintegreren dankzij een Omega-3!

Afbeelding
omega 3
Onderzoek dat gezamenlijk werd uitgevoerd door bio-ingenieurs van de UCLouvain, specialisten in voeding, en hun collega's van het Instituut voor Experimenteel en Klinisch Onderzoek (Faculteit Farmacie) heeft onlangs aangetoond dat bepaalde vetzuren, zoals DHA, een omega-3, kankertumoren kunnen "imploderen".
Door een te grote inname van DHA zijn de cellen in acidose van deze tumoren niet langer in staat deze energiereserves veilig op te slaan. Deze vetzuren worden vervolgens geoxideerd. Dit leidt tot vergiftiging van de tumorcellen en hun vernietiging door ferroptose, een vorm van celdood (zoals necrose, apoptose, enz.).

Het UCL-team bestudeerde het gedrag van tumoren die met verschillende soorten vetzuren werden gevoed. Zij ontdekten dat lange-keten omega-3 en omega-6 meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals DHA, de tumorgroei vertraagden. Vervolgens probeerde zij de redenen voor deze vertraging te begrijpen. "DHA induceert de dood van kankercellen in acidose via een fenomeen dat ferroptose wordt genoemd, een type celdood dat verband houdt met de peroxidatie van bepaalde vetzuren," legt professor Olivier Feron van de faculteit Farmacie uit. Hoe meer onverzadigde vetzuren er in de cel aanwezig zijn, hoe groter de kans op oxidatie. "Normaal gesproken slaan de cellen in het zure compartiment van tumoren deze vetzuren op in lipidedruppels, waardoor ze beschermd zijn tegen oxidatie. Maar in aanwezigheid van een grote hoeveelheid DHA wordt de tumorcel overrompeld en kan hij het DHA niet langer opslaan. Dit laatste oxideert vervolgens en leidt tot de dood van de tumorcellen. Door gebruik te maken van een farmaceutische molecule die gewoonlijk bij de behandeling van kankers door middel van chemotherapie wordt toegediend, konden de onderzoekers ook waarnemen dat dit verschijnsel nog werd versterkt. "Dit bevestigt het geïdentificeerde mechanisme en opent perspectieven voor een gecombineerde behandeling", zeggen ze aan de UCLouvain.

In deze studie werden verschillende soorten menselijke tumormonsters getest met goede resultaten. "Wat deze studie nog interessanter maakt, is dat het effect van DHA op tumoren potentieel alle soorten vaste kankers betreft," legt Prof. Feron uit.

En aangezien het gaat om een omega-3-supplement dat met name via de voeding beschikbaar is, bevestigt deze ontdekking ook Prof. Yvan Larondelle, faculteit Bio-Ingenieur, in zijn spin-off project. Hij hoopt de consumenten voedingsmiddelen te kunnen aanbieden die rijk zijn aan DHA en geproduceerd zijn op basis van hoofdzakelijk lokale voedingsmiddelen. "Gezondheidsaanbevelingen vragen om een dagelijkse inname van 250 mg DHA," zegt hij. "Onze voeding levert ons echter gemiddeld slechts 50 tot 100 mg van dit vetzuur per dag.