Tussen maart en mei is het sterftecijfer in België met bijna 30% gestegen

Afbeelding
sterftecijfe
Tussen 1 maart en 31 mei zijn in België bijna 30% meer doden gevallen dan normaal, waaronder meer vrouwen dan mannen en waarbij Brussel het zwaarst getroffen blijkt. De cijfers bevestigen ook dat Covid-19 de ouderen bijzonder hard heeft getroffen, met een exponentiële toename van het aantal sterfgevallen in de hogere leeftijdsgroepen. Voor mensen ouder dan 85 jaar werd zelfs een sterftecijfer van 44% bereikt.

Volgens cijfers van het Nationaal Bureau voor de Statistiek van Statbel waren er tussen 1 maart en 31 mei 36.271 sterfgevallen " ten gevolge van alle mogelijke oorzaken " (bijna 400 sterfgevallen per dag). Dit is 8.100 meer slachtoffers dan het gemiddelde van 2015-2019, een stijging van het sterftecijfer met 28,8%. Op wereldschaal zijn in 6 maanden tijd 500.000 mensen gestorven aan Covid-19 in de wereld. Een symbolische drempel is zojuist overschreden, gevolgd door een tweede: die van de 10 miljoen officieel geregistreerde besmettingsgevallen. Volgens de Amerikaanse Johns Hopkins University, die gezaghebbende statistieken over de pandemie opstelt, zou het aantal besmette mensen wel eens tien keer zo hoog kunnen zijn.
 

Professor Coppieters, Epidemioloog, ULB zegt dat "terwijl de situatie in Europa verbetert, het virus nog steeds ravage aanricht in de Verenigde Staten en opnieuw lijkt te beginnen in China, dat het aantal gevallen toeneemt in Zuid-Amerika, maar ook in het oostelijke deel van het Middellandse-Zeegebied, Zuidoost-Azië en Afrika. Het aantal sterfgevallen wereldwijd is in iets minder dan twee maanden tijd verdubbeld. In de afgelopen twee weken zijn er nog eens 50.000 sterfgevallen bijgekomen. Volgens gegevens van de WHO is Covid-19 van de 17e plaats (in maart) naar de 3e plaats verhuisd op de ranglijst van de meest dodelijke infectieziekten, achter hepatitis en tuberculose.
 

"Het is nog steeds een relatief niet-dodelijke ziekte in vergelijking met bijvoorbeeld ebola, tuberculose of kanker. Maar er blijven nog veel vragen, vooral over de nawerking.

Prof. Coppieters merkt ook op dat " de snelheid waarmee deze ziekte zich manifesteert, bijzonder is. Het is minder dodelijk dan andere, maar het heeft, naast de economie, het gezondheidssysteem volledig geblokkeerd. Terwijl wij de sterfgevallen van de Covid aan het tellen zijn, ontdekken wij nu de impact op andere ziekten. We zien vandaag in de ziekenhuizen patiënten toekomen, in de cardiologie, reumatologie, oncologie..., in een heel ernstige gezondheidstoestand die te wijten is aan een gebrek aan opvolging. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, merkte begin juni op dat " door de pandemie er veel van het succes dat we hebben geboekt in de strijd tegen enkele van de dodelijkste ziekten ter wereld verloren is. De ontregeling van de immunisatiecampagnes tegen polio, cholera, mazelen, meningitis en HPV (humaan papillomavirus) brengt honderden miljoenen mensen in gevaar.