Voedingsemulgatoren veranderen de darmmicrobiota

Afbeelding
x
Epidemiologische en andere studies bij muizen suggereren dat voedingsemulgatoren de ontwikkeling bevorderen van ziekten die geassocieerd worden met een dysbiose van de darmmicrobiota.

Om dit begrip bij mensen te onderzoeken, voerden onderzoekers een dubbelblind gecontroleerd voedingsonderzoek uit naar de alomtegenwoordige synthetische emulgator in industriële voedingsmiddelen, carboxymethylcellulose (CMC). In dit onderzoek consumeerden gezonde volwassenen gedurende 11 dagen alleen emulgatorvrije diëten (n = 9) of een identiek dieet verrijkt met 15 g per dag carboxymethylcellulose (n = 7). Vergeleken met controlepersonen had de consumptie van carboxymethylcellulose (CMC) verschillende gevolgen:

- Het veroorzaakte een lichte toename van postprandiale buikpijn, maar verstoorde vooral de samenstelling van de darmmicrobiota met een afname van de bacteriële diversiteit.

- Patiënten die een dieet kregen dat verrijkt was met carboxymethylcellulose, ondervonden veranderingen in hun fecale metaboloom, met name een vermindering in vetzuren met een korte keten (butyraat, acetaat, proprionaat), die ontstekingsremmende, kankerbestrijdende en glykemieregulerende effecten hebben, evenals in vrije aminozuren.

- De onderzoekers ontdekten zelfs dat 2 patiënten die deze emulgator consumeerden, een verhoogde binnendringing van darmbacteriën in de normaal steriele interne slijmlaag vertoonden, een centraal kenmerk van darmontsteking.


Deze resultaten bevestigen dus bij mensen de bevindingen bij muizen en ondersteunen het idee dat het wijdverbreide gebruik van deze emulgator (carboxymethylcellulose) in bewerkte voedingsmiddelen waarschijnlijk bijdraagt aan de ontwikkeling van chronische inflammatoire darm- en reumatologische ziekten, door het darmmicrobioom en metaboloom te wijzigen.

Ref.: 

Chassaing B, Compher C, Bonhomme B, Liu Q, Tian Y, Walters W, Nessel L, Delaroque C, Hao F, Gershuni V, Chau L, Ni J, Bewtra M, Albenberg L, Bretin A, McKeever L, Ley RE, Patterson AD, Wu GD, Gewirtz AT, Lewis JD. Randomized Controlled-Feeding Study of Dietary Emulsifier Carboxymethylcellulose Reveals Detrimental Impacts on the Gut Microbiota and Metabolome. Gastroenterology. 2022 Mar;162(3):743-7.