Waarschuwing voor vervalste ivermectine tabletten

Afbeelding
x
Het FAGG en Sciensano waarschuwen voor het gebruik van vervalste ivermectinetabletten die sinds de coronaviruscrisis worden gebruikt in zelfmedicatie om COVID-19 te bestrijden. Een studie toonde aan dat vervalste ivermectinetabletten systematisch ondergedoseerd waren of ernstig besmet met bacteriën.

Ivermectine is een antiparasitair middel dat vooral gebruikt wordt tegen schurft. Sinds het begin van de coronaviruscrisis wordt gedacht dat ivermectine effectief is tegen COVID-19. Hoewel verschillende gezondheidsautoriteiten het publiek hebben gewaarschuwd tegen het illegale gebruik van dit geneesmiddel buiten klinische proeven, werd het eind 2020 en in 2021 op grote schaal gebruikt. Het wordt ook gepresenteerd als een goedkoop geneesmiddel op sociale netwerken. Er is echter geen klinisch bewijs dat de werkzaamheid in de strijd tegen COVID-19 ondersteunt. De wetenschappelijke literatuur maakt melding van ernstige bijwerkingen zoals hypotensie, verwardheid en hallucinaties. Zeer zeldzame gevallen van ernstige cutane bijwerkingen zoals het syndroom van Lyell (toxische epidermale necrolyse, TEN) en het Stevens-Johnson syndroom (SJS) zijn gemeld met orale ivermectine.

 

De afgelopen drie jaar zijn in België aanzienlijke hoeveelheden vervalste ivermectinetabletten onderschept. In 2021 werden er in totaal 12 529 in beslag genomen uit postpakketten. Ook in 2022 (5 772 eenheden) en 2023 (5 129 eenheden) werden aanzienlijke hoeveelheden in beslag genomen.

 

Inbeslagnames van vervalste tabletten zijn geanalyseerd door Sciensano en laten aanzienlijke kwaliteitsproblemen zien: de meerderheid van de tabletten (65%) was systematisch te laag gedoseerd en een aanzienlijk aantal tabletten (46%) was ernstig besmet met bacteriën, en sommige monsters waren zelfs besmet met bacteriën die bij orale inname maag- en darmaandoeningen kunnen veroorzaken.

 

Naast de directe risico's die gepaard gaan met zelfmedicatie en het innemen van een dergelijk product, kan het gebruik en de toediening van onjuiste doses ivermectine ook leiden tot resistentie tegen parasieten. Dit kan schadelijke gevolgen hebben voor de volksgezondheid, vooral omdat het aantal nieuw ontwikkelde actieve farmaceutische bestanddelen om parasieten veilig te bestrijden vrij beperkt is. Het FAGG en Sciensano raden aan om geen illegale ivermectinetabletten meer te gebruiken omdat er geen garantie is op veiligheid, kwaliteit en doeltreffendheid. Deze illegale geneesmiddelen worden vooral verkocht via buitenlandse webshops of online verkoopplatformen.