Wat kunnen wij leren van de massale vaccinatiecampagne in Israël?

Afbeelding
Doctor preparing for vaccination. Vaccination in Israel to protect against Covid-19.
Israël voert een indrukwekkende inentingscampagne. Meer dan 40% van de 9 miljoen inwoners heeft de eerste dosis van het vaccin al gekregen, terwijl in België nauwelijks 4% van de volwassen bevolking zich in dezelfde situatie bevindt. Het aantal ziekenhuisopnames in verband met Covid-19 is aanzienlijk gedaald, evenals het aantal sterfgevallen bij mensen ouder dan 60 jaar als gevolg van coronavirus. Dit bevestigt de grote doeltreffendheid die uit de klinische proeven naar voren komt.

In een studie die in Israël werd uitgevoerd en waarbij 1,2 miljoen mensen betrokken waren, van wie de helft beide doses van het vaccin van Pfizer-BioNTech kreeg en de andere helft geen van beide, werd geconcludeerd dat het Comirnaty-vaccin van Pfizer-BioNTech het aantal symptomatische infecties en 92% van de ernstige Covid verminderde in de groep van 600.000 mensen die ten minste zeven dagen na de tweede dosis werden gevaccineerd (van wie 170.000 70 jaar of ouder waren), versus de controlegroep.  De vier Israëlische ziektekostenverzekeraars zijn rechtstreeks verantwoordelijk voor de vaccinaties en het verzamelen van gegevens over de doeltreffendheid ervan. "De doeltreffendheid van het vaccin blijft in alle leeftijdsgroepen behouden, ook in die boven de 70," merkt Clalit op, Israëls grootste zorgverzekeraar.  Sedert midden december heeft Israël, dankzij een overeenkomst met Pfizer om zijn digitale medische gegevens over de doeltreffendheid van het vaccin te delen, meer dan 3,8 miljoen mensen gevaccineerd, waarvan 2,4 miljoen hun tweede dosis hebben gekregen, op een totale bevolking van 9 miljoen. Het land is van plan tegen eind maart de hele bevolking boven de 16 jaar in te enten. De publicatie van deze voorlopige resultaten is bedoeld om de niet-gevaccineerde bevolking gerust te stellen over de doeltreffendheid van het vaccin, op een moment dat het vaccinatietempo in Israël daalt. "Met elke nieuwe week die voorbijgaat, kunnen we de evaluatie nauwkeuriger maken," voegt Clalit eraan toe.  Volgens de eerste trends die uit de studie naar voren komen, neemt de efficiëntie nog toe 14 dagen na de tweede injectie met Comirnaty. "Binnenkort zullen wij op dit punt precieze gegevens kunnen verstrekken."

Hoe komt het, terwijl Europa achteropraakt door leveringsproblemen, dat Israël een constante toevoer van de laboratoria kan verkrijgen? Door reeds midden december te onderhandelen over een specifieke overeenkomst met de Amerikaanse farmaceutische gigant Pfizer voor het delen van de medische gegevens. De Israëlische regering bood het laboratorium volledig inzicht in de gegevens van Israëlische patiënten. Dit gaf de laboratoria de gelegenheid om de doeltreffendheid van hun vaccin bij de bevolking zo goed mogelijk te controleren.

Nathalie Evrard

Réf : Rossman et coll. : Patterns of COVID-19 pandemic dynamics following deployment of a broad national immunization program. medRxiv (9 février) : publication avancée enligne.doi.org/10.1101/2021.02.08.21251325.