Zijn e-sigaretten echt ongevaarlijk?

Afbeelding
x
Hoewel het gebruik van e-sigaretten bij stoppen met roken controversieel is, worden ze steeds populairder onder tieners. Een onderzoek onder jonge gebruikers toont een verband aan tussen vaping en ademhalingssymptomen. Deze recente gegevens roepen vragen op over het gebruik van elektronische sigaretten als een methode om mensen van sigaretten af te helpen.

De vloeistof in de cartridge van een e-sigaret bevat verschillende aromatische stoffen, waaronder propyleenglycol en/of plantaardige glycerine, additieven en, afhankelijk van de flacon, nicotine in verschillende concentraties. Bij het inhaleren wordt de vloeistof vermengd met de ingeademde lucht verspreid in de vorm van damp, zoals de rook van een traditionele sigaret, en vervolgens geïnhaleerd door de gebruiker. Omdat het niet verbrandt, is het naar verluidt vrij van de kankerverwekkende stoffen die in sigarettenrook worden aangetroffen, evenals koolmonoxide en teer, maar dit houdt geen rekening met vluchtige aldehyden, in het bijzonder aroma's en oxiderende metalen, waarvan bekend is dat ze giftig zijn voor de longen. Gezien het gebrek aan informatie over de invloed van e-sigaretten op de longfunctie op de korte en middellange termijn, werd een onderzoek uitgevoerd om de associaties tussen e-sigaretgebruik en ademhalingssymptomen te beoordelen.

 

Dit prospectieve onderzoek (4 jaar zelfgerapporteerde prospectieve gegevens) naar het gebruik van e-sigaretten laat een verband zien tussen ademhalingssymptomen en vaping, onafhankelijk van blootstelling aan brandbare cannabis en sigaretten. Deze symptomen variëren van ademnood en een piepende ademhaling tot verschillende bronchiale symptomen. In 2021 concludeerde een review op basis van epidemiologische studies, voornamelijk cross-sectionele en laboratoriumstudies, dat er een verband was tussen het gebruik van e-sigaretten en COPD bij volwassenen en astma bij adolescenten. 

De auteurs wijzen erop dat het niet mogelijk is om het element of de elementen te identificeren die betrokken zijn bij de longtoxiciteit veroorzaakt door elektronische sigaretten vanwege variaties in het gebruikte apparaat, de stoffen in de verwarmde oplossing en de manier waarop het wordt gebruikt.

 

Ref : 

Tackett AP, Urman R, Barrington-Trimis J, et al. Prospective study of e-cigarette use and respiratory symptoms in adolescents and young adults. Thorax. 2024 Jan 18;79(2):163-168.